Ranmoor House, Sheffield.

Division  →

CODA Bespoke

Ranmoor House,
Sheffield.
UK

Details  →

Client:  
Budget:  
Contractor:  
Renovation and extension:  
Status: Complete

darwin1darwin1

The zinc cantilever extension to the master bedroom is a nod to the city’s industrial heritage.

This plot on Darwin Lane in West Sheffield previously consisted of two back gardens containing derelict sheds with outline consent for a three-bed bungalow. The plot is also compact and sandwiched between other residential properties, and the land is steeply sloping.

This four bedroom family home extends across three floors and was designed to make the most of the topography, natural surroundings and planning constraints. Taking Sheffield as its inspiration, this modern building uses traditional materials with a contemporary twist. This includes local sandstone for the façade which was dyed to look more weathered and to blend with the local period Victorian villas. Tongue and groove panels made of local oak soften the look and reflect the woodland setting. The zinc cantilever extension to the master bedroom is a nod to the city’s industrial heritage and extends the master bedroom to create additional space with dramatic views towards the Peak District. Interior materials, colours are inspired by the moorland, trees and stone of the Peak District.

The property took 14 months to build and was completed in 2011.